Avrupa’nın önde gelen uçak üreticisi firması Airbus, ticari havayolu sektörüne damgasını vurmuş olan A320 uçağını askeri amaçlı tasarlayarak, A320neo M3A ‘Modüler Çok Amaçlı Askeri Uçak’ konseptini ortaya çıkardı.
A320neo M3A ailesinde deniz devriyesi (MPA), havadan erken uyarı ve kontrol (AEW & C), sinyal istihbaratı (SIGINT) ve VIP taşımacılığı yapacak uçaklar bulunmaktadır.
Airbus’un yeni uçakları yüksek kapasite ve uygun maliyet ile ISR (istihbarat, gözetim ve keşif)görevlerini yapabilecek. Ayrıca deniz devriyesi, denizaltı savaşı, tıbbi tahliye (medevac) askeri biriliklerin taşınması, VIP ve Kargo taşıma görevlerini gerçekleştirebilecek.
A320neo M3A askeri uçağının gövdesi 35.57 metre uzunluğunda ve 11.76 metre yüksekliğinde A 320 ticari uçağının tasarımına dayanmaktadır.Uçak 35.8 metre kanat açıklığına sahip geriye doğru süpürülmüş kanatlara sahiptir. Temel iki sınıf konfigürasyonda 165 yolcu alabilmektedir, maksimum oturma kapasitesi 194’tür. Kabin 27.51 metre uzunluğunda ve 3.7 metre genişliğinde, kargo hacmi yaklaşık 37 m³ ve gövde genişliği 3.95 metredir.Uçakta hava taşımacılığı görevlerinde yük taşıma ve boşaltma kolaylığı sağlayan modüler (Roll-on / Roll-of RO/RO) özelliği bulunmaktadır.
Uçağın kokpitinde yerleşik görüntüleme sensörlerinden elde edilen yüksek çözünürlükteki uçuş bilgileri ‘likit kristal ekranlara’ verilmektedir. Aynı zamanda güvenli ve verimli bir uçuş performansı sağlamak için ‘dijital uçuş kontrol sistemi’ bulunmaktadır. Görsel gözlem için gövdenin her iki tarafına geniş bir kabarcık gözlem penceresi yerleştirilecektir.
A320neo uçağında iki motor opsiyonu üzerinde durulmaktadır. Bunlardan ilki Pratt ve Whitney PurePower PW1100G-JM, ikincisi CFM Uluslararası LEAP-1A turbofan motoru. Bu motorlar uçağa, kanatlarında bulunan 23 bin 730 litre yakıt ile 6 bin 300 kilometre menzil sunmaktadır.
BOEİNG P-8A POSEİDON’UN ALTERNATİFİ A320NEON DENİZ VARYANTI MI?
A320neo M3A ailesinin öne çıkan uçağı deniz devriyesi (MPA) görevi yapabilen varyantıdır. A320neo M3A Boeing’in P-8A Poseidon uçağına alternatif olarak gösterilmektedir.
A320neo M3A deniz devriye (MPA) uçağı düşman denizaltılarına ve yüzey gemilerine saldırmak için iç bölmeli silah yuvası planlanmaktadır. Silah bölümünde sekiz adet ‘torpil’ ile denizaltıları tespit etmek için kullanılan ‘sonobuoys’ taşıyabilecektir.
Hava füzelerine karşı koruma sağlamak için burun kısmına füze ikaz sensörleri ve füze yanıltıcı sistemler kurulacaktır. Uçak ISR (istihbarat, gözetim ve keşif) görevleri ve denizaltı savaşı için gerçek zamanlı görüntü ve video toplamak amacıyla burun kısmı EO/IR ( Elektro-Optik / Kızılötesi) sensörler ile donatılacaktır. Diğer bir sensör ise yüksek çözünürlüklü görüntüler oluşturmak için Sentetik Açıklıklı RADAR (SAR) olacaktır. SAR bulutlu, kötü havalardan etkilenmemesi, karanlık ortamlarda görev yapabilmeside ayrı avantaj sunmaktadır.
Denizaltılar gibi sualtı nesnelerinin manyetik değişimlerini tespit etmek ve konumlandırmak için uçağın arkasına ‘Manyetik Anomali Dedektörü’ (MAD) monte edilecektir. Uçak güvenli iletişimi Görüş Hattı (LOS) ve Görüş Hattı Ötesi (BLOS) Veri Bağları sistemi ile gerçekleştirecektir.
Bu sistemlerin yanında uçaklarda bulunacak diğer görev yükleri arasında C4ISR suite, SIGINT sistemi, elektronik destek önlemleri (ESM), akustik sistem ve yüzey arama radarı bulunmaktadır.
TÜRKİYE’NİN YENİ DENİZ UÇAĞI AİRBUS’UN A320NEO AİLESİNDEN Mİ OLACAK ?
Türkiye’ninde bulunduğu 6 NATO üyesi ülke Haziran 2017’de ‘Çok Rollü’ denizaltı savaşı, istihbarat, gözetleme ve keşif uçağı için “tedarik ve geliştirme ” niyetinde olduğunu belirten mektup imzalamıştı.
Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Türkiye’den Savunma Bakanları Brüksel’de bu mektubu imzalamıştı.
Türkiye Deniz Karakol uçağı ihtiyacı için MELTEM-3 programı kapsamında ATR-72/600 Orta Sınıfı D/K Uçağı tedarik aşamasındadır.Sertifikasyon testlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu teslimat henüz gerçekleştirilemedi. Sorunların aşılması durumunda modifikasyonları tamamlanan uçakların teslimatı 2019’da tamamlanabileceği belirtiliyor.
Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde 6 adet CN-235 D/K uçağı görev yapmaktadır. MELTEM -3 Projesi kapsamında 2013’ün Temmuz ayında 2 adet ATR-72/600 Genel Maksat Uçağı envantere girmişti. Fakat bu uçaklar VIP ve kargo taşıma görevinde kullanılmaktadır.
Airbus’un Avrupa’daki hedefi, yaşlanan deniz devriyesi ve denizaltı savaşı uçaklarını A320 M3A uçağı ile değiştirmek. NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) pek çok ülkeye, yoğun ortak operasyonlarda kullanmak için bu tür çözümü teşvik ediyor.
Airbus bir çok ülke tarafından kullanılan A330 Çok Amaçlı Tanker Taşımacılığı (MRTT) uçağı ile kendini bu konuda kanıtlamıştır. Üretim seviyesi yüksek olan A320 uçağı bir çok hava yolu tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple dünya çapında bu uçakların tedarik zinciri ve eğitim ağı bulunmaktadır.
Kaynak: AIRBUS, naval-technology, Ajanslar, NATO,