Alman ordusu İsrail Havacılık Endüstrisi (IAI) tarafından üretilen beş adet İnsansız Hava Aracı (İHA) Heron TP’yi almak için amlaşma imzaladı. Projenin iki yıllık bir kurulum aşaması olacak ve bunu takip eden yedi yıl süren bir operasyonel aşaması izleyecek.
Anlaşma, Heron TP sistemleri için gerekli tüm operasyonel hizmetlerin sağlanmasını içeriyor. Anlaşmanın yüklenici firması Airbus, İsrail şirketi İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii Ltd (IAI) ile yakın işbirliği yapacak.
Keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılmak üzere tasarlanan Heron TP aynı zamanda havadan satıha silahlarıyla da donatılabiliyor. Maksimum 12.500 metre yüksekliğe ulaşabilen Heron TP, 14 metre uzunluğa, 26 metre kanat açıklığına ve 36 saat kesintisiz uçuş yapabiliyor.
Heron TP geniş kapsamlı keşif görevleri gerçekleştirmek için elektro-optik ve kızılötesi sensörler ve görüntüleme radar sistemleri ile donatılmıştır.Heronlar uydu haberleşme sistemleri ve Alman veri ve ses şifreleme sistemlerinide kullanabilecek.
İHA’lar kötü hava koşullarında çalışabilmeleri için bir hava radar sistemi ile donatıldı.
Projenin iki yıllık bir kurulum aşaması olacak ve bunu takip eden yedi yıl süren bir operasyonel aşaması izleyecek. Almanya, Heron TP alımıyla Avrupa uçağı ( MALE PRAS İHA) geliştirilinceye kadar aradaki farkı ortadan kaldırmayı planlıyor.
Afganistan ve Mali’deki Alman Silahlı Kuvvetleri tarafından görevlendirilen Heron 1 lerin yeni Heron TP’ler ile daha operasyonel hale geleceği belirtiliyor.
Ana yüklenici Airbus firmasının İnsansız Hava Sistemleri Başkanı Jana Rosenmann, “ Bu projeyle, Alman ordusu çeşitli tehdit durumlarında hızlı karar vermesine olanak sağlayacak ve sivil halkı daha iyi korunacak…” şeklinde konuştu.
İsrail şirketi (IAI) Askeri Hava Taşıtları Grubunun Genel Müdürü Shaul Shahar, “ İsrail’in büyük stratejik müşterisi olan Almanya ile böyle bir anlaşma yapmanın heyecanı içindeyiz. Almanya’ya benzeri görülmemiş bir hava üstünlüğü sağlayacaktır.Alman hükümetine uzun yıllara dayanan bu güven oylaması için teşekkür etmek isteriz.Hizmet ve sistemlerimizin kalitesini korumayı taahhüt ediyoruz ve devam eden işbirliğini dört gözle bekliyoruz… ” ifadelerini kullandı.
ÇOK ULUSLU MALE İHA, BERLİN İLA AİRSHOW’A KATILDI
Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın iki yıldan bu yana üzerinde çalıştıkaları çok uluslu MALE PRAS İHA’nın (İnsansız Hava Aracı ) tam ölçekli modeli ilk defa Berlin ILA Airshhow’da sergilendi.
Dört katılımcı ülke ilgili Niyet Mektubunu (LoI), Mayıs 2015’te imzaladı. Airbus, Dassault Aviation ve Leonardo MALE RPAS programının lideri konumundalar.
Çift turboprop tahrik sistemine sahip MALE RPAS, istihbarat, gözlem ve keşif görevlerinde kullanılacak.
kaynak: DEFpost, Ajanslar, IAI,