İsrail Hava Kuvveteleri (IAF) ile Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin geçtiğimiz hafta, Yunan hava sahasında ortak bir tatbikat gerçekleştirdiği açıklandı.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Yunan Hava Kuvvetleri unsurları ile ortak yapılan tatbikatta, uzun menzilli uçuşlar ile havada yakıt ikmali eğitimi gerçekleştirildiğini duyurdu.

İki sorti arasında iniş yapılmadan gerçekleştirilen tatbikata, İsrail Hava Kuvveteleri 10. filoya bağlı 40 uçak ve tanker uçağı katıldı. Tatbikatın İsrail Hava kuvvetlerinin hazırlık eğitimi kapsamında 2018’de planlanan bir dizi tatbikat olduğu belirtildi.

İsrailli yetkililer, “ ayrıntılı planlamaya dayalı olan uzun uçuşlu tatbikatın, gelişmiş yeteneklerimiz ile başarılı oldu.” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl İsrail ile Yunanistan arasındaki askeri bağlar giderek arttı. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman meslektaşı Yunan Savunma bakanını İsrail’de ağırlarken, İsrail Genel kurmay başkanı (IDF) Gadi Eisenkot, ilk kez Yunan mevkidaşı tarafından Yunanistan’da ağırlandı.

AKDENİZ VE EGE’DEKİ UNSURLARA ‘ HAZIR OL’ EMRİ 

Türk Deniz Kuvvetleri, son dönemlerde Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde gerilimi artırmaya çalışan Yunanistan’a yönelik önlemlerini artırdı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, “mavi vatan” olarak nitelendirilen denizlerdeki çalışmalar kapmasında Ege Denizi’nde bir fırkateyn ve iki hücum bot keşif ve gözetleme faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Bunun yanı sıra bölgeye sevk edilen Su Altı Taarruz timlerine de olası bir görev için “hazır ol” emri verildi. Ege’de ayrıca insansız hava araçlarıyla da düzenli kontrol sağlanıyor.

Doğu Akdeniz ve Ege sularında icra edilen Beyaz Fırtına Tatbikatı’na katılan unsurları denetleyen Genel Kurmay Başkan Hulisi Akar, ” Akdeniz’de, Ege’de bize düşecek bir görev olursa onu da vatanımız, milletimiz için gözümüzü kırpmadan yerine getiririz. Dolayısıyla bu konuda hiç kimsenin yanlış hesap yapmaması lazım..” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Akdeniz’de Türk deniz yetki alanlarında güvenliğine katkı sağlamak amacıyla ‘Akdeniz Kalkanı Harekatı’ kapsamında bir fırkateyn, hücumbot, denizaltı ve deniz karakol uçakları karakol görevini yerine getiriyor.

ABD, MQ-9 REAPER’LARI (İHA) YUNANİSTAN’DA UÇURMAYA BAŞLADI 

ABD Hava Kuvvetleri, Yunanistan’ın doğu bölgesinde, Ege denizine yakın bulunan  Larisa Hava Üssü‘nde MQ-9 Reaper (İHA) uçaklarının kullanılmaya başlandığını açıkladı. Yunanistan’da yerleşik İHA’ların misyonu Afrikaya odaklanacak olsa da, Amerika’ nın NATO müttefiki olan Türkiye’yi üzme potansiyeli var.

Defense News’in sorusunu cevaplayan Pentagon sözcüsü Eric Pahon, Yunanistan’da üslenen İHA’ların geçici olarak burada bulunuyor.Afrika’daki üslerin hazırlanmasından sonra burada görev yapacaklarını söyledi.

Pahon Uçakları silahsız ve sadece keşif için kullanılıyoruz.Güvenlik sebebiyle operasyonlar hakkında detaylı bilgi veremiyorum..” ifadelerini kullandı.

İHA’lar, iki ülke arasındaki ortak eğitim altında Larisa’ üssü‘nde konuşlandırılıyor. Reapers‘ın kalkış ve inişini gerçekleştiren personel Larisa’ üssü‘nde görev yapacak.

MQ-9 Reaper (İHA)’ların misyonu güneyden (Afrika) kaynaklanan tehditleri bertaraf etmek olduğunu vurgulayan Eric Pahon, ” bu görev bölgedeki ortak dış politika ve güvenlik hedeflerimize ulaşmak için kritik öneme sahiptir..” dedi.

İSRAİL, GÜNEY KIBRIS, YUNANİSTAN VE İTALYA ANLAŞMA İMZALADI 

İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya, dünyanın en uzun deniz altı doğal gaz boru hattının yapımı için  Nisan 2017’de anlaşma imzalamıştı. Kıbrıs meselesiyle birlikte değerlendiriliğinde üç ülke arasında yapılan anlaşma Türkiye için de büyük önem arzediyor.

Doğu Akdeniz’de keşfedilmeye devam edilen muazzam miktardaki yeni doğal gaz sahaları, Türkiye’nin enerji güvenliği ve tedariği açısından oldukça değerli bir konumda bulunuyor. Uzmanlar, mevcut sıkıntılı ilişkiler çerçevesinde İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki bu anlaşmanın yakından takip edilerek, Türkiye’nin bahse konu doğal gaz sahalarındaki haklarını sonuna kadar koruması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: Haaretz, Hürriyet, Ajanslar, VİMA, Defense News

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here