Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen Uluslararası Anadolu Ankası Tatbikatı-2025’in başarıyla tamamlandığını duyurdu. . Tatbikat kapsamında HÜRKUŞ Özel Görev Uçağı ilk kez 1 tonluk mühimmat atışı gerçekleştirdi.
Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, “Ülkemizin yanı sıra ABD, Almanya, Azerbaycan, İtalya, Katar, Polonya, Romanya, Slovakya ve Suudi Arabistan unsurlarının katılımıyla 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızda icra edilen Uluslararası Anadolu Ankası-2025 Tatbikatı başarıyla tamamlandı” ifadelerine yer verildi.
HÜRKUŞ İlk Kez 1 Tonluk Bomba Attı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRKUŞ Özel Görev Uçağı, Anadolu Ankası-2025 Tatbikatı’nda önemli bir ilke imza attı. Tatbikat kapsamında ilk kez 1 tonluk mühimmat atışı gerçekleştiren HÜRKUŞ, hedeflerini tam isabetle vurarak sahadaki etkinliğini gözler önüne serdi.
22 Mayıs’ta gerçekleştirilen ve gerçek mühimmat kullanılan sortide, tek seferde farklı tiplerde toplam 350 kilogramlık mühimmat atışı yapıldı. Uçak, LGK-81, MAM-L, L-UMTAS ve CİRİT gibi yerli güdümlü mühimmatları başarıyla kullanarak çok rollü görev kabiliyetini kanıtladı.
Tandem oturma düzenine sahip, alçak kanatlı, tek motorlu turboprop yapısıyla öne çıkan HÜRKUŞ, hem pilot temel eğitimi hem de savaş uçağına geçiş aşamasında kullanılmak üzere tasarlandı. Aynı zamanda yakın hava desteği gibi zorlu görevlerde etkili olacak şekilde geliştirilen platform, yeni nesil eğitim ve hafif taarruz uçağı konseptinde görev yapıyor.
Toplamda 1 ton mühimmat taşıma kapasitesine sahip olan HÜRKUŞ’un bu tatbikattaki başarısı, hem Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini hem de yerli hava platformlarının çok yönlü görevlerdeki etkinliğini bir kez daha ortaya koydu.
Ortak Çalışabilirlik ve Gerçek Mühimmat Kullanımı
Tatbikatın ana hedefleri arasında; muharebe ortamında personel kurtarma görev kuvveti unsurlarının birlikte çalışabilirliğini test etmek, hayatta kalma ve kaçma-kurtulma tekniklerini geliştirmek, uçucuların eğitim seviyesini artırmak yer aldı. Ayrıca personel kurtarma, yakın hava desteği, dinamik ve zamana duyarlı hedefleme gibi görevler de senaryolara dahil edildi.
Yerli Savunma Sanayii Gövde Gösterisi Yaptı
Tatbikat boyunca Türk savunma sanayiine ait sistemler sıkça kullanıldı. Yabancı ülke temsilcileri ürünlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı. Tatbikatı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de sahada takip etti.
Geniş Katılımlı Kuvvetler ve Platformlar
Tatbikata katılan askeri unsurlar:
- Hava Kuvvetleri Komutanlığı: 12 F-16, 1 E-7T HİK, 1 Akıncı İHA, 1 CN-235, 1 ANKA-S, 3 AS-532, 3 T-70, 11 tim
- Kara Kuvvetleri Komutanlığı: 1 AS-532, 2 T-129 ATAK, 1 tim
- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı: 1 tim
- Özel Kuvvetler Komutanlığı: 1 S-70, 1 tim
- Jandarma Genel Komutanlığı: 1 S-70, 1 tim
- Sahil Güvenlik Komutanlığı: 1 AB-412, 1 tim
Tatbikat Senaryoları Gerçekliğiyle Nefes Kesti
Tatbikatta icra edilen senaryolarda; F-16 savaş uçakları, Özel Kuvvetler ve JTAC ekipleri tarafından işaretlenen hedefleri imha etti. Helikopterlerle yapılan yaralı kurtarma operasyonlarında, düşman ateşine karşılık top atışı yapıldı. Lazerle işaretlenen hedefler gece safhasında tam isabetle vuruldu.
2009’dan Bu Yana Sürdürülen Gelenek
Uluslararası Anadolu Ankası Tatbikatı, 2009 yılından itibaren yılda iki kez düzenleniyor. Tatbikatın amacı, personel kurtarma görev kuvvetlerinin gerçek harekât ortamına yakın koşullarda eğitilmesini sağlamak ve değişen savaş ortamına uyumlu bir hazırlık seviyesi kazandırmak.