Türkiye’nin yerli ve milli ilk metre altı çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine “GÖKTÜRK 2B” adıyla resmen katıldı.
Kabul ve Envantere Alma Töreni, Ahlatlıbel Hava Radar Mevzi Komutanlığı’nda; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), TÜBİTAK, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşan TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Nefes, Türk uzay ekosisteminin gelişiminde önemli bir eşiğe gelindiğini vurguladı. Yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranına sahip İMECE uydusunun fiilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin emrinde olduğunu belirten Nefes, “İMECE uydumuz şu anda milli güce dönüşmüş durumda. TUSAŞ USET Merkezi’nde bu uydudan edindiğimiz tecrübeyle geliştirilen yüksek çözünürlüklü elektro-optik kameramızın ihracat testleri sürüyor. Hedefimiz, tüm yer gözlem uydu sistemlerini yerli imkanlarla üretip ihraç edebilecek seviyeye ulaşmak” dedi.
Nefes, ayrıca İMECE-2 ve İMECE-3 projeleriyle elde edilen kazanımların geliştirileceğini, her yeni uyduda performans artışının hedeflendiğini belirtti.
Uzayda Askeri Dönüşüm: “GÖKTÜRK 2B” Dönemi
Uzay Komutanı Hava Pilot Albay Çınar, törende yaptığı açıklamada uzayın 5. harekât ortamı ilan edilmesinin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu alandaki yapılanmasını hızlandırdığını aktardı. GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-2 uydularının ardından İMECE’nin “GÖKTÜRK 2B” olarak adlandırıldığını belirten Çınar, “Uzay Komutanlığı, barış, kriz, savaş ve savaş sonrasında ülkemizi uzaydan gelebilecek tehditlere karşı korumak, harekâta uzay desteği sağlamak ve TSK’nın uzay faaliyetlerini organize etmekle görevlendirilmiştir. Uzay artık yalnızca araştırma alanı değil; savunma ve güvenlik sahasıdır.” ifadelerini kullandı.
Çınar, savunma sanayiinin katkısıyla uzaydaki etkinliğin arttığını ve NATO ile müttefik ülkelerle yapılan anlaşmalar sayesinde Türkiye’nin bu alandaki gücünün arttığını belirtti.
Uydudan TSK ve Kamuya Görüntü Desteği
Keşif Uydu Tabur Komutanı Hava Savunma Yarbay Ayan, İMECE uydusunun test süreci ve devreye alınma aşamaları hakkında bilgi verdi. Uydu sistem testlerinin ardından kabul testlerinin başarıyla tamamlandığını aktaran Ayan, “İMECE uydusu, 680 kilometre irtifada saniyede 7,5 kilometre hızla alçak dünya yörüngesinde görev yapıyor. Bu sayede TSK ile kamu kurum ve kuruluşlarına yüksek çözünürlüklü görüntü temini sağlanacak” dedi.
İMECE Projesi Hakkında
İMECE uydusu, 15 Nisan 2023’te ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatıldı. Türkiye, bu projeyle yer gözlem uydusu ve yer istasyonu alt sistemlerini sıfırdan tasarlayıp üretebilecek yetkinliğe sahip ülkeler arasına katıldı.
Uydunun geliştirilmesinde; elektro-optik kamera, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, X ve S bant haberleşme sistemleri, güç dağıtım sistemleri, uçuş bilgisayarı ve yazılımlar gibi birçok alt sistem TÜBİTAK UZAY ve yerli sanayi tarafından üretildi.