ANKA III ve HÜRJET’in Gökyüzündeki İlk Buluşması

0
52

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ANKA III’ün HÜRJET’le kol uçuşuna dair görüntüleri paylaştı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin X’teki paylaşımında, ANKA III’ün HÜRJET’le kol uçuşuna dair görüntü ve bilgilere yer verildi. Buna göre, ANKA III 8’inci, HÜRJET ise 66’ncı sortisini tamamladı.

ANKA III ve HÜRJET’in kol uçuşu yaklaşık 50 dakika sürdü. Uçuş, 7 bin feet irtifada 165 knot hızla gerçekleştirildi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA III’ün hikayesi 2022 yılında başladı. Aynı yılın Mart ayında gerçekleştirilen Sistem Gereksinimleri Gözden Geçirme Toplantısı’nın ardından sistem gereksinimleri belirlendi ve Nisan ayında Ön Tasarım Gözden Geçirme Toplantısı ile dış geometri tasarımı netleştirildi.

Temel aviyonik mimarisi ANKA ve AKSUNGUR ile ortak olan ANKA III’ün yeni itki sistemi başta olmak üzere değişen alt sistemlerine yönelik tasarım çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlandı. Ekim 2022’de Kritik Tasarım Gözden Geçirme Fazı’na girildi ve Kasım ayında hava aracının ilk detay parça üretimi gerçekleştirildi.

Ocak 2023’te yapısal montajı, Şubat’ta ekipman ve kablaj yerleşimleri tamamlanan ANKA III’ün sesi ilk kez Mart ayında duyuldu. Nisan 2023’te ise taksi testleri için piste çıkarak bir ilke imza attı.

Tüm testleri başarıyla tamamlayan ANKA III, 28 Aralık 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bu tarihi uçuşta 2 saat havada kalan ANKA III, 160 knot hıza ulaştı ve 10 bin feet irtifaya çıktı.

ANKA III, gövde içinde yer alan iki istasyonun her birinde 650 kilogram, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kilogram, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kilogram mühimmat taşıyabilecek. Bu sayede SOM-J, MK-82 ve Sığınak Delici Bomba gibi büyük mühimmatların da entegrasyonu sağlanabilecek.

ANKA III, taşıma kapasitesinin yüksekliği, çok sayıdaki dahili ve harici mühimmat istasyonu ve düşük görünürlüğe sahip tasarımıyla keşif, gözetleme ve istihbarat, taarruz, hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme, dost kuvvetlere himaye, sinyal ve haberleşme istihbaratı, elektronik harp gibi çok çeşitli görevleri başarıyla yerine getirebilecek.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından tasarlanan Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET, ilk uçuşunu 25 Nisan 2023’te başarıyla gerçekleştirdi. HÜRJET’in uçuş testleri devam ediyor. En son EFES 2024 tatbikatında Türk Yıldızları ile uçuş gerçekleştirmişti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here