Türk Savunma Sanayisi, Malezya Donanması İçin Üç Gemi İnşa Edecek

0
37

Türkiye ve Malezya arasında “Savunma Ürünleri Tedarikine İlişkin G2G Mutabakat Muhtırası İmza Töreni” ve Kraliyet Malezya Donanması için tedarik edilecek “Kıyı Görev Gemisi (LMS) Batch 2 Projesi Kabul Mektubu (LoA) Teslim Töreni” gerçekleştirildi.

Malezya, ilk defa bir ülke ile savunma ürünleri tedarikine yönelik G2G Mutabakat Muhtırası imzalamış oldu. Anlaşma, Malezya Savunma Bakanı Dato Seri Mohamed Khaled bin Nordin ve Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün tarafından imzalandı.

Ana yüklenicisinin STM olduğu ve Kraliyet Malezya Donanması’nın gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanan üç gemi Türkiye’de inşa edilecek. Gemilerin özelleştirilmesi sırasında HAVELSAN, ASELSAN, ve ROKETSAN gibi bir dizi Türk Savunma Sanayii firmasının ürünleri kullanılacak.

Gemilerin İnşasına Bu Yıl Başlanacak ve 3.5 Yılda Tamamlanacak

Malezya Donanması’nın gücüne güç katacak bir anlaşmaya imza atmaktan gurur duyduklarını ifade eden STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “Cumhurbaşkanlığımız ve Savunma Sanayii Başkanlığımız öncülüğünde, dost ve kardeş Malezya Kraliyet Donanması için, uluslararası sularda kendini başarıyla kanıtlamış Ada Sınıfını temel alan 3 gemi inşa edeceğiz. Gemilerin inşasına bu yıl başlanacak ve 3.5 yıl içinde üç gemiyi de Malezya Donanması’na teslim edeceğiz. Devletten devlete (G2G) şeklinde yapılacak anlaşma ile STM, tasarımdan performansa, inşadan gemilerin teslimine kadar projenin tüm aşamalarından sorumlu ana yüklenici olacaktır.” ifadelerini kullandı.

STM tarafından Malezya Kraliyet Donanması’nın gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlanmış ve özelleştirilmiş üç korvet, Kıyı Görev Gemisi (LMS) Batch 2 Projesi kapsamında Türkiye’de inşa edilecek. STM, tasarımdan performansa, inşadan gemilerin teslimine kadar projenin tüm aşamalarından sorumlu ana yüklenici olacak. STM, gemi tasarımı, proje yönetimi, inşaat yönetimi, malzeme/sistem tedariki, entegrasyon tasarımı ve montajı, testler ve Entegre Lojistik Destek (ILS) faaliyetleri ile projeye ilişkin tasarım ve ILS dokümanlarının hazırlanmasını üstlenecek.

Proje kapsamında, gemilerin inşası ve donatımı Türkiye’de, Türk Savunma Sanayii şirketlerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilecek. STM ana yükleniciliğinde inşa edilecek gemilerde, ASELSAN tarafından geliştirilen, 30 mm MUHAFIZ (Smash) Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi, CENK 3D Arama Radarı, ARES 2D Su Üstü Radar ED sistemi, Akrep Atış Kontrol Radarı, Chaff Aldatma Sistemi, Dost-Düşman Tanıma Sistemi IFF ve diğer elektronik sensörler; ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, HAVELSAN tarafından geliştirilen Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ve 76 mm top atış kontrol sistemi yer alacak.

99,56 metre boya, 2500 ton deplasmana sahip olacak gemiler, 26 knot maksimum hıza, helikopter iniş platformuna ve 111 kişilik personel kapasitesine sahip olacak.

Türk savunma sektöründe önde gelen şirketi STM, Malezya’nın tedarik etmeyi planladığı LMS Batch 2 ve MPMS Projeleri kapsamında Technology Depository Agency Berhad (Malezya-TDA) ile askeri denizcilik alanında teknoloji transferi de içeren iyi niyet anlaşması imzalamıştı.

Malezya Kraliyet Donanması (RMN), kıyı muharebe gemilerinin ikinci partisine Kıyı Muharebe Gemisi (LMS Batch 2) adını vermektedir. Gemiler, kıyı bölgelerinde devriye, arama-kurtarma, deniz güvenliği ve çevre koruma gibi görevleri yerine getirebilecektir. RMN, bu gemiler için 2,4 milyar MYR (524,84 milyon ABD Doları) bütçe ayırmıştır. LMS Batch 2 gemileri, anti-yüzey savaşı, mayın savaşı, hidrografi ve istihbarat, gözetleme ve keşif gibi çeşitli görevleri gerçekleştirmek üzere tasarlanacaktır.

Maharaja Lela sınıfı gemi projesi ve LMS Batch 2 projesi, Malezya Donanması tarafından yürütülen iki ayrı gemi inşa projesidir. LMS Batch 2, mevcut LMS sınıfının ikinci aşamasını kapsayan bir girişimdir.

Malezya’nın LMS ilk ihalesinde gemiler, Çin Gemi İnşa ve Offshore International Co. Ltd tarafından Çin’deki Qidong, Şanghay’daki Wucang Limanı’nda inşa edilmiştir. Keris sınıfı olarak adlandırılan gemiler sırasıyla, KD Rencong (28 Ocak 2022), KD Sundang (5 Mart 2021), KD Badik (20 Ekim 2021) ve KD Keris (15 Nisan 2019) Kraliyet Donanmasına teslim edilmiştir.

Malezya, Çin’den dört LMS satın almıştır. Ancak bu gemilerin silah sistemlerinin sadece ana topa dayandığı ve gerekli savaş kabiliyetine sahip olmadığı ileri sürülmüştür.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here