ATMACA Füzesi Kendi Rekorunu Kırdı!

0
109

ROKETSAN’ın uzun menzilli seyir füzesi Kara ATMACA, atışlı test faaliyetinde bugüne kadar ki en uzun menzilli ve en uzun süreli uçuşunu gerçekleştirerek kendi rekorunu yeniledi.

ROKETSAN tarafından yapılan açıklamada, “En uzun menzilli seyir füzemiz Kara ATMACA, atışlı test faaliyetinde en uzun menzilli ve en uzun süreli uçuşunu gerçekleştirerek kendi rekorunu yeniledi.” ifadeleri kullanıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilen Kara ATMACA, taktik tekerlekli kara aracından fırlatılabilen uzun menzilli bir seyir füzesidir. 280+ km menzil aralığına sahip olacak füzenin, 2025 yılında envantere girmesi planlanıyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ROKETSAN arasındaki geliştirme sözleşmesi, 18 Ağustos 2021 tarihinde imzalandı.

Kara ATMACA, yaklaşık 250 kilogram ağırlığında harp başlığına ve görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı başlığına sahiptir. Agresif manevra kabiliyeti sayesinde santimetre hassasiyetinde hedefleri imha edebilme özelliğine sahiptir. Stratejik kara hedefleri, hava savunma bataryaları ve karadan karaya füzeler, Kara ATMACA’nın başlıca hedefleri arasında yer almaktadır.

Kara ATMACA, Kale Ar-Ge tarafından yerli imkanlarla geliştirilen KTJ-3700 Turbojet Motoru’nu kullanmaktadır. Bu motor, füze üretimi ve ihracatında herhangi bir dışa bağımlılık barındırmamaktadır.

IDEF’21 fuarında Savunma Sanayii Başkanlığı ile ROKETSAN arasında imzalanan sözleşme kapsamında, SOM ve ATMACA füzeleri için KTJ-3200 Turbojet Motor Tedariki ve Entegrasyonu Projesi de başlatılmıştır.

Millî Savunma Bakanlığı, ATMACA füzesinin ilk kez Mobil Güdümlü Mermi Sistemi ile karadan denizdeki bir hedefe ateşlendiğini duyurdu. Roketsan tarafından üretilen ATMACA Füzesi, Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen KTJ-3200 Turbojet Motoru ile yapılan test atışında, Mart 2024’te hedefini başarıyla vurdu.

2013 yılında geliştirilmeye başlanan KTJ-3200 motoru, halihazırda SOM, SOM-J ve ATMACA füzelerinde kullanılan ve Fransa’dan tedarik edilen TR-40 turbojet motorunun yerini alacak. Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen KTJ-3200 ve KTJ-3700 motorları, Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığını azaltarak uluslararası pazarda da stratejik bir önem taşıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here