
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Alman mevkidaşı Anna Baerbock, Beşar Esad hükümetinin geçen ay devrilmesinin ardından Suriye’de barışçıl bir iktidar geçişine Avrupa’nın desteğini göstermek amacıyla Cuma günü Şam’a bir ziyaret gerçekleştirdi.
Baerbock, “Fransa ve Almanya, tüm çeşitliliğiyle Suriye halkının yanındadır. Suriye’de, Suriyelilere ve bölgesel istikrara hizmet eden barışçıl bir geçişi desteklemek istiyoruz.” açıklmasında bulundu.
Baerbock, ziyareti, Avrupa ve Suriye arasında “yeni bir siyasi başlangıcın mümkün olduğuna dair açık bir işaret” olarak tanımladı. Sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda ise şu ifadeleri kullandı: “Esad yönetiminin acı dolu dönemi sona erdi. Yeni bir sayfa açıldı, ancak henüz yazılmadı. Bugün, Şam’a desteğimizi sunarken, yeni yöneticilerden beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğiz. Yeni bir başlangıç, ancak tüm Suriyelilere, etnik ya da dini ayrım gözetmeksizin, siyasi süreçte bir yer verilmesiyle mümkün olabilir.”

Barrot ve Baerbock’tan Sednaya Ziyareti: Adalet Çağrısı
Suriye’deki ziyaretleri sırasında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Alman mevkidaşı Anna Baerbock, işkence, cinayet ve keyfi gözaltıların gerçekleştiği ünlü Sednaya Cezaevi’ni ziyaret etti.
Barrot, cezaevi ziyaretiyle ilgili olarak, “Baerbock ile birlikte, toplama kampı tarzı cehennem olarak nitelendirilebilecek Sednaya’da gördüğümüz barbarlık karşısında derinden sarsıldık. Adalet yerini bulmazsa, Suriye’nin yeniden ayağa kalkması mümkün değildir. Bu nedenle, geçiş dönemi yetkililerine cezasızlıkla mücadele ve geçiş dönemi adaletini sağlama süreçlerinde Fransa’nın teknik uzmanlığını sunmaya hazırız.” dedi.
Alman Bakan Baerbock ise uluslararası toplumu, Sednaya’da acı çeken insanlara adalet getirilmesi için harekete geçmeye çağırdı. Reuters’e yaptığı açıklamada, “Bu cehennem hapishanesinde yaşanan acılara son vermek için dünya daha fazla sorumluluk almalıdır,” dedi.
Esad’ın devrilmesinin ardından, çok sayıda yabancı elçi, ülkenin yeni liderleriyle görüşmek üzere Şam’a ziyarette bulundu. Geçen ay Fransa ve Almanya alt düzey heyetler göndermişti.

Şam’da sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelen Barrot, Kürtlerle ilgili siyasi sürecin önemine dikkat çekerek şu ifadelerde bulundu: “Fransa’nın müttefiki olan Kürtlerle siyasi bir çözüme ulaşılmalı ki Kürtler bugün başlayan bu siyasi sürece tam olarak entegre olabilsinler.”
Baerbock, yeni Suriye yönetimiyle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlediği basın brifinginde Avrupa’nın duruşunu net bir şekilde dile getirdi. Baerbock, “Bugünkü görüşmelerimizde Avrupa’nın Suriye’yi destekleyeceğini, ancak İslamcı yapıların finansörü olmayacağını açıkça ifade ettik ” dedi.
Baerbock, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kadınların yanı sıra erkekleri de kapsayan etnik ve dini gruplar, anayasal sürece ve gelecekteki Suriye hükümetine dahil edilmelidir.”
Yeni yetkililer, ülkenin yeniden inşasına olanak tanımak amacıyla Esad döneminde uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.
Aralık ayında Ürdün’de düzenlenen benzer bir toplantının ardından, Fransa’nın bu ay içinde Suriye konulu uluslararası bir zirveye ev sahipliği yapması bekleniyor.