Lockheed Martin, F-22 Raptor hayalet avcı uçağının yeni yetenekler kazanması amacıyla geçen yıl altı başarılı test uçuşu gerçekleştirdiğini açıkladı. ABD Hava Kuvvetleri’nin az sayıda ancak son derece yetenekli F-22 filosu, 2040’lara kadar güncellenerek önemini koruyacak. Modernizasyon kapsamında yeni bir Kızılötesi Savunma Sistemi (IRDS), ek sensörler ve menzil artırıcı gizli yakıt tankları bulunuyor.

Hava ve Uzay Kuvvetleri Derneği’nde F-22 Programı

Lockheed Martin yetkilileri, Hava ve Uzay Kuvvetleri Derneği’nin 2025 Harp Sempozyumu’nda F-22 programına dair bilgi verdi. ABD Hava Kuvvetleri envanterinde 180’den fazla F-22 bulunurken, bunlardan 32’si eski konfigürasyonda olup test ve eğitim için kullanılıyor.

Lockheed Martin Entegre Avcı Grubu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Mike Shoemaker, modern hava muharebe platformlarının “daha uzağı görme, ateş etme ve algılama” ihtiyacına vurgu yaptı. Shoemaker’a göre, F-22’nin taktiksel menzilde tespit, takip, tanımlama ve hedefleme yetenekleri geliştiriliyor.

F-22’de Yeni Sensör ve IRST Kabiliyetleri

Shoemaker, gelişmiş sensörler konusunda detay vermese de F-22 test uçaklarının kızılötesi arama ve takip (IRST) yeteneği entegre edilen gizli kanat altı podlarla uçtuğu biliniyor. Ayrıca F-22’ye entegre edilen yeni nesil kızılötesi savunma sistemlerinin (IRDS) füze uyarı kabiliyeti ve uzun menzilli tespit kapasitesini artıracağı belirtiliyor.

IRDS, mevcut AN/AAR-56 Füze Fırlatma Dedektörü (MLD) sistemine kıyasla daha gelişmiş bir tehdit algılama sunacak. TacIRST sensör dizisi sayesinde F-35’in Dağıtılmış Açıklık Sistemi (DAS) gibi genel durumsal farkındalık sağlayabilir.

Entegre ve Podlu IRST Kullanımı

IRST sistemleri, hedeflerin pasif olarak algılanmasında önemli bir avantaj sunuyor. Ayrı uçaklarda bulunan ve birbirine bağlı iki IRST sensörü, hedefin menzilini anında üçgenleştirerek hassas hedef izleme sağlayabiliyor. Legion Pod gibi sistemler, F-22’nin sensör yeteneklerini destekleyen podlu IRST çözümlerinin bir parçası olarak düşünülüyor.

ABD ordusu, radarlara alternatif olarak gizli hedefleri algılama ve takip etme kapasitesinden dolayı IRST sistemlerine giderek daha fazla yöneliyor. IRST’lerin en önemli avantajlarından biri de pasif algılama yaparak rakibin tespit edilmesini önlemesi ve elektronik harp tehditlerine karşı dayanıklı olmasıdır.

F-22’nin Geleceği: Modernizasyon ve NGAD

Lockheed Martin, F-22’nin hayalet kapasitesini koruyarak güncellenmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Yeni yazılım tanımlı açık görev sistemleri mimarisi, F-22’de yeni ve gelişmiş fonksiyonların entegrasyonunu kolaylaştıracak. Release 4 adı verilen yazılım güncellemesinin testleri tamamlanmak üzere ve bu yıl sonuna kadar filoya yüklenmesi planlanıyor.

F-22 filosunun geleceği, ABD Hava Kuvvetleri’nin Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) programıyla yakından ilişkili. NGAD programının öncelikleri ve satın alınabilirliği tartışma konusu olmaya devam ediyor. Ayrıca, B-21 Raider hayalet bombardıman uçağı, Sentinel ICBM programı ve insansız hava araçlarının (CCA) önemi artarken, NGAD ve F-22 arasındaki denge önümüzdeki yıllarda netleşecek.

Lockheed Martin, modernize edilmiş F-22’leri gelecekteki hava muharebe platformlarına bir köprü olarak görüyor. Raptor’un 2040’lara kadar hizmette kalması ve yeni nesil sensörlerle donatılması planlanıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here