Alman Silahlı Kuvvetleri, denizaltıların havadan gelen tehditlere karşı aktif savunma yapabilmesi için güdümlü füze ve fırlatma cihazından oluşan IDAS sisteminin geliştirilmesi amacıyla thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) ve Diehl Defence ile bir iş birliği anlaşması imzaladı.
Alman Silahlı Kuvvetleri Tedarik Ofisi (BAAINBw), geçtiğimiz yılın sonunda denizaltıların kendini savunmasına yönelik geliştirilen güdümlü füze sistemi IDAS‘ın nihai geliştirilmesi ve kalifikasyonu için thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) ve Diehl Defence ile bir sözleşme imzaladı. tkMS’nin yaptığı açıklamada, “Denizaltılar İçin İnteraktif Savunma ve Saldırı Sistemi” (Interactive Defence and Attack System for Submarines) anlamına gelen IDAS, tkMS ve Diehl Defence’in iş birliğiyle geliştirilmektedir.
IDAS projesi, özellikle denizaltıların havadan gelen tehditlere karşı aktif savunma yapabilmesi için bir güdümlü füze ve fırlatma cihazından oluşan bir sistemin geliştirilmesini kapsıyor. Proje, batık bir denizaltıdan gelebilecek hava tehditlerini bertaraf edecek şekilde tasarlanmıştır. IDAS’ın temel amacı, denizaltı karşıtı helikopterleri savuşturmaktır.
kMS, geliştirdikleri bu teknolojinin dünya çapında benzersiz olduğunu ve denizaltıların korunmasında devrim yaratacağını belirtiyor. Haberlere göre, Alman-Norveç ortak yapımı Sınıf 212 CD denizaltıları da IDAS sistemiyle donatılacak.
Geçmişte IDAS füzesiyle birçok canlı atış testi gerçekleştirilmiştir. Testlerden birinde, IDAS nakliye konteynerinin HDW 212A U33 denizaltısına yüklenmesi görüntülenmişti.
Bundeswehr’in resmi açıklamasına göre, saldıran bir helikopter denizaltının sonarları tarafından tespit ediliyor ve hedef verileri kontrol konsolunda görüntüleniyor. Saldırı sürecinde, IDAS güdümlü füzesi, denizaltıdan güvenli bir mesafede torpido tüpünden hidrolik olarak fırlatılıyor. Füze, su altında hedefe doğru ilerlerken motor henüz çalıştırılmıyor, böylece tespit edilme riski azaltılıyor.
Füze, su yüzeyine ulaştıktan sonra itici motor yardımıyla seyir irtifasına tırmanıyor ve kanatları açılarak hedefe yönlendiriliyor. Hedefe yaklaşma sürecinde, savaş başlığı, parçalanma etkisiyle angajmanı tamamlıyor.
Diehl Defence’in, Iris-T füze teknolojisindeki uzmanlığını IDAS projesine aktardığı görülüyor. IDAS, optik fiber aracılığıyla yönlendiriliyor ve bu özellik, denizaltı mürettebatına su altından havadan gelen tehditlere karşı etkin bir savunma imkânı sunuyor. Bu sistem sayesinde, denizaltılar ilk kez tespit edilmeden kendilerini savunabilecek.