İsrail ordusu, Salı günü erken saatlerde Gazze’deki hedefleri vurduğunu ve Ocak ayında çatışmaları durduran ateşkesin uzatılması konusunda haftalardır süren anlaşmazlığı sona erdirdiğini açıkladı. Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, saldırılarda en az 400 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Saldırıların, Gazze’nin kuzeyi, Gazze Şehri ve Gazze Şeridi’nin orta ve güney bölgelerinde, Deir al-Balah, Han Yunus ve Refah dahil olmak üzere birçok noktada gerçekleştiği belirtildi. Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu açıkladı.
İsrail’in Gazze Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: 413 Ölü, 660 Yaralı
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Salı günü erken saatlerde Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ölü sayısının 413’e, yaralı sayısının ise 660’a yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık, çok sayıda hava saldırısının ardından yaralıların Gazze’deki hastanelere sevk edildiğini belirtti. Yetkililer, enkaz altında kalan birçok kişinin kurtarılmayı beklediğini ve arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
İsrail Ordusu: Saldırılar Gerektiği Sürece Devam Edecek
İsrail ordusu, onlarca hedefi vurduğunu ve saldırıların gerekli olduğu sürece devam edeceğini belirtti. Ordu, hava saldırılarının ötesine geçebileceği mesajını verdi. Bu saldırılar, İsrail ordusunun bireylere ya da şüpheli militanlardan oluşan küçük gruplara karşı gerçekleştirdiği insansız hava aracı saldırılarından çok daha geniş çaplıydı. 19 Ocak’ta varılan ateşkesin uzatılması için haftalardır süren başarısız çabaların ardından operasyon başlatıldı.
Hamas: İsrail Ateşkesi Bozdu
Hamas, İsrail’in ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini ve halen Gazze’de tutulan 59 rehinenin akıbetinin belirsiz olduğunu bildirdi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisi, Hamas’ı “rehineleri serbest bırakmayı sürekli reddetmekle” ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu elçisi Steve Witkoff’un önerilerini reddetmekle suçladı. Başbakanlık açıklamasında, “İsrail bundan böyle Hamas’a karşı artan bir askeri güçle hareket edecektir” denildi.
ABD İsrail’in Hedeflerini Destekledi
Beyaz Saray sözcüsü, İsrail’in saldırıları gerçekleştirmeden önce ABD yönetimine danıştığını belirtti. Sözcü, İsrail ordusunun, orta düzey Hamas komutanları ve liderlik yetkililerinin yanı sıra militan gruba ait altyapıyı hedef aldığını söyledi.
Ateşkes Görüşmeleri Çıkmaza Girdi
İsrail ve Hamas müzakere ekipleri Doha’dayken, Mısır ve Katar’dan arabulucular, ateşkesin ilk aşamasının sona ermesinin ardından iki taraf arasında uzlaşma sağlamaya çalışıyordu. Daha önce 33 İsrailli rehine ve beş Taylandlı, yaklaşık 2.000 Filistinli mahkum karşılığında serbest bırakılmıştı. ABD’nin desteğini alan İsrail, Ramazan ve Hamursuz Bayramı sonrasına kadar çatışmaların durmasını ve Gazze’de tutulan 59 rehinenin serbest bırakılmasını hedefliyordu. Ancak Hamas, savaşın kalıcı olarak sona erdirilmesi ve İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi şartını öne sürdü.
Karşılıklı Suçlamalar Devam Ediyor
Hamas, “Arabulucuların Netanyahu ve İsrail’i, ateşkes anlaşmasını ihlal etmekten sorumlu tutmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu. İsrail ise Hamas’ı ateşkes şartlarına uymamakla suçladı. İsrail ordusu, Gazze’ye yönelik insani yardımları kısıtladı ve Hamas’ın rehineleri serbest bırakmaması halinde çatışmaların yeniden başlayacağını duyurdu.
Gazze’de Büyük Yıkım
Reuters’ın ulaştığı Filistinli sağlık yetkilileri ve görgü tanıkları, saldırılar sonucunda Gazze’nin birçok bölgesinde hasar meydana geldiğini bildirdi. Gazze Şehri’nde bir bina, Deir Al-Balah’ta en az üç ev hedef alındı. Han Yunus ve Refah kentlerinde de saldırılar gerçekleştirildi.
Hamas liderliğindeki silahlı gruplar, 7 Ekim 2023’te Gazze çevresindeki İsrail topluluklarına saldırarak, İsrail verilerine göre yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 251 rehineyi kaçırdı. İsrail’in misilleme saldırıları 48.000’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açarken, bölgedeki hastaneler ve altyapının büyük bölümü tahrip oldu.
Türkiye’den İsrail’in Gazze Saldırılarına Sert Tepki
Türkiye, Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik yeni saldırılarının, Netanyahu hükümetinin Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım politikasının yeni bir aşamaya geçtiğini gösterdiğini belirtti.
Ankara, uluslararası toplumu ateşkese uyulmasını sağlamak ve insani yardımların ulaştırılmasını temin etmek için kararlı bir tutum sergilemeye çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in bölgede “yeni bir şiddet döngüsüne” yol açmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Bakanlık, İsrail hükümetinin “düşmanca yaklaşımının” Orta Doğu’nun geleceğini tehdit ettiğini belirtti.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Filistin halkının haklı davasına olan sarsılmaz desteğimizi yineliyor ve bölgede barış ile istikrarın sağlanmasına yönelik çabalarımıza devam edeceğimizi teyit ediyoruz.”
İsrail’in Gazze Saldırılarına Küresel Tepki: Ateşkes Çağrıları Yükseliyor
İsrail’in Salı günü şafak vaktinden bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılar küresel tepkilere yol açarken, daha fazla ülke ve uluslararası kuruluş ateşkes çağrısında bulunuyor. İşte bazı tepkiler:
Malta
Başbakan Robert Abela, X platformunda yaptığı açıklamada, yüzlerce Filistinlinin ölümüne neden olan saldırıları “barbarca” olarak nitelendirdi.
Türkiye
Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarını “soykırımda yeni bir aşama” olarak değerlendirdi.
Avustralya
Başbakan Anthony Albanese, İsrail’in saldırılarının ardından ateşkesin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Belçika
Dışişleri Bakanı Maxime Prevot, İsrail’in yeni saldırılarını ve bunların ağır insani bedelini eleştirerek, tarafları “anlaşmanın ikinci aşamasını uygulamaya” çağırdı.
İran
Tahran yönetimi, İsrail’in saldırılarını şiddetle kınadığını belirterek, ABD’yi “işgal altındaki Filistin topraklarında devam eden soykırımdan doğrudan sorumlu” olmakla suçladı.
İsviçre
Dışişleri Bakanlığı, ateşkese derhal geri dönülmesi, tüm esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımların engelsiz bir şekilde ulaştırılması çağrısında bulundu. Ayrıca İsrail’in Gazze’deki sivilleri koruma yükümlülüğüne dikkat çekti.
Mısır
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını ateşkes anlaşmasının açık bir ihlali olarak değerlendirdi ve bu saldırıların bölgenin istikrarını tehdit eden tehlikeli bir tırmanış olduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği
AB’nin yardımlardan sorumlu komiseri, X platformunda yaptığı paylaşımda, Gazze’de yeniden başlayan şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunarak, “derhal ateşkese dönülmesi zorunludur” dedi.
Birleşmiş Milletler
BM sözcüsü, bir basın toplantısında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in İsrail’in hava saldırıları karşısında şoke olduğunu belirtti. Guterres, ateşkese saygı gösterilmesi, engelsiz insani yardımın yeniden sağlanması ve kalan rehinelerin koşulsuz olarak serbest bırakılması için güçlü bir çağrıda bulundu.