Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-35A savaş uçağı AIM-120 (AMRAAM) Gelişmiş Orta Menzilli Hava Füzesi’nin ilk fiili atışını Kuzey Batıda bulunan Halten bölgesinde başarıyla gerçekleştirdi.
AMRAAM füzesi dünyanın en gelişmiş hava hakimiyet silahıdır.Füze yaklaşık 25 yıldan bu yana yeni tasarım ve yükseltme programları ile geliştiriliyor. Bir çok hava kuvvetinde aktif olarak kullanılan AMRAAM füzesi, 4 bin 200 yakın test atışı ve 10’un üzerindeki hava savaşından başarı ile çıkmıştır.
Füzenin üreticisi Raytheon şirketine göre, havadan havaya füze kategorisinde hiç bir füze AMRAAM füzesinin başarısına ulaşmış değil. Silahın gelişmiş aktif sitemleri pilotlara yüksek derecede savaş esnekliği sağlıyor.Tarayıcı tasarımıyla en zorlu ortamlarda hedefleri hızla bulmasına imkan veriyor.
ABD dahil 37 ülke tarafından tedarik edilen AMRAAM füzesi, F-15, F-16, F / A-18, F-22, Typhoon, Gripen, Tornado ve Harrier’e uçakları tarafından kullanılıyor. ABD Deniz Piyadeleri’nin F-35B ve F-35A uçaklarında operasyonel olarak kullanılacak tek havadan havaya füzesidir. AIM-120C5 ve AIM-120C7 füzeleri F-35 uçaklarına tamamen entegre edilmiştir.
Norveç Savunma Bakanlığı Kasım 2008 yılında aldığı karar ile geleceğin savaş uçağı olarak F-35 savaş uçaklarını seçmişti. İlk F-35 uçağı Kasım 2017 yılında Orland Hava Üssü’nde görev başladı. Şu ana kadar Norveç 40 adet F-35 siparişi verdi.
JAPONYA, F-35 UÇAKLARI İÇİN NORVEÇ FÜZESİNİ SEÇTİ
Norveç’in Kongsberg Savunma ve Havacılık (KONGSBERG) firmasıyla ile Japonya, F-35A uçaklarında kullanmak üzere gelecek nesil uzun menzilli- hassas güdümlü füze (JSM) sözleşmesi imzaladı.
Norveç füzesinin gelişimi 2008 yılında başladı ve başarılı sertifikasyon denemeleri 2018 ortalarında tamamlandı. JSM füzesi, elektromanyetik izini azaltan kompozit malzemelerden yapılmış, tasarımı gizli teknolojiye sahip, 4 metre uzunluğunda ve 400 kg ağırlığında.
Norveçli şirket JSM’yi F-35’in içinde taşınabilecek tek uzun menzilli deniz ve kara füzesi olarak ilan etti ancak Türkiye’den ROKETSAN’ın SOM-J’ füzesi Lockheed Martin ile işbirliği içinde geliştirilmeye devam ediyor.
Kaynak: Norveç Ordusu Basın Merkezi, Ajanslar, C4Defence