Leonardo tarafından geliştirilen ve AW09 tek motorlu hafif helikopterden esinlenerek tasarlanan konsept ve prototip hava aracı Proteus’un 2025 yılının ortalarında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.
Proteus, büyük insansız hava sistemlerinin deniz ortamındaki fizibilitesini göstermeyi hedefliyor. Bu yenilikçi tasarım, otonom uçuş kontrol algoritmalarının geliştirilmesi ve gösterilmesi için bir test aracı olarak hizmet verecek. Proteus, özellikle büyük otonom dikey kalkış ve iniş (VTOL) uçakları için uçuş kontrol protokollerinin test edilmesine odaklanacak.
Haziran 2022’de imzalanan sözleşme doğrultusunda geliştirilen yaklaşık üç ton ağırlığındaki bu insansız döner kanatlı uçak, Leonardo’nun en yeni tasarım ve üretim tekniklerini içeriyor. Otonomi, faydalı yük modülerliği ve değiştirilebilirlik gibi alanlardaki yeniliklerle, Kraliyet Donanması’nın 2040 yılına kadar deniz havacılığını geliştirme vizyonu olan Deniz Havacılığı Dönüşümü (MATx) stratejisine katkı sağlaması bekleniyor.
Leonardo, Proteus’un maliyet etkinliğini artırmak ve geliştirme sürecini hızlandırmak için helikopter portföyündeki mevcut bileşenlerden yararlanıyor. Ayrıca, önceki İnsansız Araç Sistemleri programlarından elde edilen bilgi ve deneyim de bu projeye entegre edildi.
Proteus’un tasarımında ve üretiminde Leonardo, dijital ikiz teknolojisi, yapay zeka destekli kontrol yazılımı ve gelişmiş kompozit malzemeler gibi yenilikçi yaklaşımlardan faydalanıyor. 3D baskı ve düşük sıcaklıkta kürlenen kompozit malzemeler gibi yeni nesil üretim yöntemleri de bu sürecin önemli bir parçasını oluşturuyor.
Aracın tasarımında, yakıtın faydalı yükle değiştirilebilmesini mümkün kılan modüler bir faydalı yük alanı bulunuyor. Bu alan, farklı görevler için belirli faydalı yüklerin hızlı bir şekilde konuşlandırılmasına olanak tanıyor. Böylece operasyonel komutanlara tek bir modelden çok yönlü seçenekler sunuluyor.
Leonardo, 71 milyon Avro (60 milyon Sterlin) bütçeli bu projede, DE&S ve Kraliyet Donanması ile iş birliği içinde çalışıyor.