Birleşmiş Milletler (BM) sağlık yetkilisi, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen yaklaşık 55 tonluk tıbbi malzemenin, Perşembe günü Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye ulaştırıldığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) Mrinalini Santhanam, malzemelerin, AB’nin Suriye’ye kurduğu hava köprüsünün bir parçası olduğunu ve Türkiye’nin güneyindeki Cilvegözü sınır kapısından geçerek İdlib’deki bir depoya sevk edildiğini ifade etti. Santhanam, Şubat ayında yeni bir hava köprüsünün planlandığını, bu operasyonun hacim ve ölçeğinin henüz planlama aşamasında olduğunu belirtti.

İdlib ve Halep bölgesindeki sağlık merkezlerine dağıtılan malzemeler, Brüksel’in 13 Aralık’ta duyurduğu AB insani yardım köprüsü kapsamında gönderildi. Bu yardımın amacı, Suriye’de 8 Aralık’ta Beşar Esad rejiminin çöküşünden sonra yıpranan sağlık sistemini desteklemek.

DSÖ, sevkiyatın içeriğinde şunların bulunduğunu açıkladı:

  • 8.000 acil cerrahi kit,
  • anestezi malzemeleri,
  • intravenöz (IV) sıvılar,
  • sterilizasyon ekipmanları,
  • hastalık salgınlarını önlemeye yönelik ilaçlar.

DSÖ planlama analisti Lorenzo Dal Monte, Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın sağlık sistemini büyük ölçüde tahrip ettiğini, Aralık ayı sonunda yaptığı açıklamada belirtti. Ayrıca, hastanelerin neredeyse yarısının işlevsiz durumda olduğunu ifade etti.

Dubai’den gelen 50 tonluk sevkiyatın ağırlıklı olarak travma ve cerrahi kitlerden oluştuğunu, Danimarka’daki başka bir depodan ise acil sağlık kitleri, kışlık giysiler ve su arıtma tabletleri gibi beş tonluk ek malzemenin sağlandığını aktardı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here