ABD Başkanı Donald Trump, İran liderine nükleer program müzakereleri için bir mesaj gönderdiğini söyledi. Ancak Tahran yönetimi, böyle bir mektubun kendilerine ulaşmadığını duyurdu.

İran Büyükelçiliği sözcüsü, Cuma günü yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar böyle bir mektup almadık” dedi. Bu açıklama, Trump’ın İran’ın hızla ilerleyen nükleer programını sınırlandırmak amacıyla İran Dini Lideri Ali Hamaney’e bir mektup gönderdiğini iddia etmesinin ardından geldi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araghchi, ülkesinin ABD’nin ağır yaptırımları devam ettiği sürece nükleer müzakereleri kabul etmeyeceğini belirtti. AFP’ye konuşan Araghchi, “Maksimum baskı politikaları ve tehditler sürdüğü sürece ABD ile doğrudan müzakere yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi, Ocak ayında göreve geldikten sonra “maksimum baskı” stratejisi kapsamında İran’a geniş çaplı yaptırımlar uygulamıştı. Bu yaptırımlar, ülkenin petrol sektörünü de kapsıyordu.

İran devlet medyası, Trump’ın Fox Business News’e verdiği röportajın bazı bölümlerini haberleştirdi. Ancak Hamaney’in ofisinden mektubun alındığına dair herhangi bir doğrulama gelmedi. Röportajın tamamının Pazar günü yayınlanması bekleniyor.

Eski Başkan Barack Obama’nın 2015 nükleer anlaşmasına zemin hazırlayan müzakereler öncesinde Hamaney’e yazdığı mektupları gizli tuttuğu biliniyor. Bu nedenle, 85 yaşındaki İran liderinin Trump’ın mesajına nasıl yanıt vereceği belirsizliğini koruyor.

Hamaney, geçtiğimiz Ağustos ayında yaptığı bir konuşmada, “Düşmanla ilişki kurmanın hiçbir zararı yoktur” diyerek ABD ile diyaloğa açık kapı bırakmıştı. Bu açıklamalar, Haziran ayında reformcu Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın seçilmesi ve Pezeşkiyan’ın 2018’de Trump tarafından iptal edilen 2015 nükleer anlaşmasına benzer yeni bir mutabakat için müzakere yürütme vaadiyle kampanya yapmasının ardından geldi.

Trump’ın açıklamaları, hem İsrail hem de ABD’nin, İran’ın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceklerini vurguladıkları bir dönemde geldi. Tahran yönetimi ise uranyumu, nükleer silaha sahip ülkelerin tercih ettiği saflık seviyesine yakın bir düzeyde zenginleştirmesi nedeniyle askeri gerilimleri tırmandırıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here