Ukrayna’ya Uzun Menzilli Silahlar İle Sınır Ötesi Saldırı İzni

0
37

Fransa, Almanya ve ABD liderleri, Vladimir Putin’in Ukrayna işgalinin ön hatlarının çok ötesindeki Rus askeri hedeflerini vurmak için Ukrayna’nın uzun menzilli silahlar kullanmasına izin verdi.

New York Times (bunu “büyük bir değişim” olarak nitelendirdi), Politico ve Associated Press gibi birçok haber kaynağı Perşembe günü Beyaz Saray’dan gelen bu gelişmeyi bildirdi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken Cuma günü Prag’da düzenlediği bir basın toplantısında güncellenen politikayı teyit etti.

Blinken, “Geçtiğimiz birkaç hafta içinde Ukrayna bize gelerek, sınırın Rusya tarafında yığınak yapan ve ardından Ukrayna’ya saldıran Rus güçleri de dahil olmak üzere, bu saldırganlığa karşı savunmak için sağladığımız silahları kullanma yetkisi istedi” dedi. Bu doğrudan Başkan’a gitti ve duyduğunuz gibi, silahlarımızın bu amaçla kullanılmasını “onayladı” diye ekledi.

AP’ye konuşan ABD’li bir yetkili, ABD’nin sağladığı silahların bu yeni yöntemle sadece “Ukrayna’nın kendilerine saldıran ya da saldırmaya hazırlanan Rus güçlerine karşılık verebilmesi için Harkov bölgesinde karşı ateş amacıyla” kullanılabileceğini söyledi.

Harkov, Ukrayna’nın en büyük ikinci şehrine ev sahipliği yapıyor ve son birkaç haftadır bölgeye binlerce asker yığan Rusya ile sınır komşusu; yaklaşan bir saldırının sinyalini veriyor. Muhtemelen Rusya, bölgede bir “tampon bölge” oluşturma girişimine hazırlanıyor. Ayrıca, Ukrayna birliklerini ülkenin doğusundaki Donetsk de dahil olmak üzere diğer tartışmalı bölgelerden uzaklaştırmak için bir hileli harekat olabileceği yorumları da yapılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Perşembe günü Almanya’nın Brandenburg kentinde politika değişikliğine destek verdiğini açıkladı. Macron, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Eğer Ukrayna’nın Harkov çevresindeki kasabaları ve bölgeleri koruması gerektiği bir durumda, onlara Rus füzelerinin ateşlendiği noktayı vurmanıza izin verilmediğini nasıl söyleyebiliriz?” dedi. Macron, “Füzelerin ateşlendiği askeri noktaları ve aslında Ukrayna’ya saldırılan askeri noktaları etkisiz hale getirmelerine izin vermemiz gerektiğini düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Le Monde’da yer alan habere göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz da aynı fikirdeydi ve sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın bu saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır” dedi. Sözcü Steffen Hebestreit yaptığı açıklamada, “Bu amaçla tedarik edilen silahları da kullanabilir” dedi.

Financial Times’ın Perşembe günkü haberine göre, Macron, Fransız ordusunun eğitmenlerini Ukrayna’ya göndermek istediğini ve bu niyetini D-Day’in 80. yıldönümünde Başkan Biden ve diğerleriyle birlikte Normandiya’da Ukrayna cumhurbaşkanını ağırladığında kamuoyuna açıklamayı planladığını söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, “Ukrayna ve NATO müttefikleri öyle yıkıcı bir yanıt alacaklar ki ittifak çatışmaya girmekten kaçınamayacak” dedi.

ABD ordusu bu hafta yaptığı açıklamada, Ukrayna’da Kuzey Kore’ye ait füze kalıntıları tespit ettiklerini belirterek, Rusya’nın Ocak ayında bu tür füzeler kullandığına dair Nisan ayında yayınlanan bir Birleşmiş Milletler raporunu doğruladı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here