Hollanda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Onno Eichelsheim, Ankara’da yapılacak NATO Zirvesi öncesinde Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Eichelsheim, “ABD bazı kabiliyetlerini geri çekerken Türkiye’ye ihtiyaç duyacağız, Türkiye’nin NATO içindeki rolü daha da büyüyecek” dedi.

Hollanda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Onno Eichelsheim, 7-8 Temmuz’da Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi öncesinde Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, resmi davetlisi Eichelsheim’i Genelkurmay Başkanlığında resmi törenle karşıladı. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından Eichelsheim, Onur Kıtasını selamladı.

İki genelkurmay başkanı arasındaki görüşmede savunma alanında iş birliğinin geliştirilmesi ele alındı. Eichelsheim, Ankara’daki ikili temaslarının verimli geçtiğini belirterek, iki ülkenin ortak tatbikatların sayısını artırmayı, Ukrayna’dan elde edilen dersler konusunda bilgi paylaşımını geliştirmeyi, orduları geleceğin savaşlarına hazır hale getirmeyi ve savunma akademilerinin imkanlarından karşılıklı olarak yararlanarak birlikte çalışabilirlik seviyesini yükseltmeyi hedeflediklerini vurguladı.

ASELSAN’a ziyaret

Eichelsheim, resmi ziyaret kapsamında Türk savunma sanayisinin önde gelen kuruluşlarından ASELSAN’ı da ziyaret etti. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol’un ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmede, modern savaş teknolojileri ve savunma alanındaki ortak çalışma imkanları değerlendirildi.

Türk savunma sanayisinden etkilendiğini dile getiren Eichelsheim, ziyaret ettiği kuruluşların ortaya koyduğu kabiliyet düzeyinden gerçekten etkilendiğini, bu alanda iş birliği için önemli fırsatlar bulunduğuna inandığını söyledi.

“Türkiye’nin rolü büyüyecek”

Yaklaşan NATO Zirvesi’ni değerlendiren Eichelsheim, Avrupa ülkelerinin, ABD’nin kıtadaki bazı konvansiyonel kabiliyetlerini azaltmasıyla birlikte daha fazla askeri sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydetti.

Eichelsheim, “ABD bazı kabiliyetlerini geri çekerken, bu eksikliklerin karşılanmasında Türkiye’ye de ihtiyaç duyacağız. Bu nedenle Türkiye’nin NATO içindeki rolü daha da büyüyecek” ifadelerini kullandı.

Ziyaret neden önemli?

Eichelsheim’in ziyareti, tek başına bir nezaket teması olmanın ötesinde, NATO içinde değişen güç dengesinin bir göstergesi olarak okunabilir. Zirvenin Ankara’da toplanacak olması ve ittifakın Avrupa kanadının, ABD’nin kıtadaki askeri varlığını kademeli olarak azaltacağı beklentisiyle hareket etmesi, Türkiye’yi denklemin merkezine yerleştiriyor.

Bu tablo içinde Türkiye’nin iki temel avantajı öne çıkıyor: stratejik coğrafyası ve büyüyen yerli savunma sanayisi. İttifakın en kalabalık ikinci ordusuna sahip olan Türkiye, ABD’nin geri çekeceği kabiliyetlerin doğuracağı boşluğu doldurabilecek az sayıdaki müttefikten biri olarak değerlendiriliyor. Eichelsheim’in programına ASELSAN ziyaretini de koyması, Hollanda’nın ilgisinin siyasi söylemle sınırlı kalmadığını, somut tedarik ve iş birliği arayışına dönüştüğünü gösteriyor.

Ziyaretin ekonomik boyutu da göz ardı edilmemeli. The Hague Zirvesi’nde kabul edilen savunma harcaması taahhütleri, Avrupalı müttefikleri hem daha fazla harcamaya hem de bu bütçeyi verimli kullanmaya zorluyor. Yüksek teknolojili sistemlerle düşük maliyetli çözümleri (hafif insansız hava araçları, uygun fiyatlı önleyici sistemler gibi) birleştiren bir tedarik yaklaşımı gündemde. Türk savunma sanayisinin bu iki alanda da ürün sunabilmesi, Ankara için önemli bir pazar penceresi açıyor.

Öte yandan bu iyimser çerçeveyi temkinli okumak gerekiyor. Türkiye ile bazı NATO üyeleri arasındaki siyasi gerginlikler, savunma sanayii iş birliğinin önündeki bürokratik engeller ve ittifak içi güven sorunları hâlâ masada. Eichelsheim’in sözleri, Türkiye’nin artan ağırlığına dair bir eğilime işaret etse de, bu potansiyelin somut anlaşmalara dönüşüp dönüşmeyeceğini önümüzdeki zirve ve sonrasındaki adımlar belirleyecek.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here