TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN görüş ötesi hava-hava füzesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte gerçekleştirilen atış testi faaliyetlerinde hedef uçağı tam isabetle vurdu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ülkemizin ilk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi #GÖKDOĞAN, atış testinde hedef uçağı tam isabetle vurdu” ifadelerini kullandı.
GÖKDOĞAN’ın Teknik Özellikleri
GÖKDOĞAN, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan AIM-120 AMRAAM füzesinin yerli muadili olarak tasarlandı. Orta menzilli hava-hava füzesi sınıfında yer alan GÖKDOĞAN, 65 ila 80 kilometre arasında bir menzile sahiptir.
Bu füzeye görüş ötesi angajman füzesi denilmekte olup, pilotun fiziksel olarak göremediği ancak radar ekranında tespit ettiği hedeflere radar kilidi ile angajman sağlama yeteneğine sahiptir.
GÖKDOĞAN füzesi, birden fazla hedefe kilitlenebilme yeteneği ve ‘at-unut’ (atıldıktan sonra hedefe kilitlenme) özelliği ile dikkat çekmektedir. Elektronik harp ortamlarında dayanıklı olacak şekilde tasarlanan füze, veri bağı sayesinde hedef bilgilerini anlık güncelleyebilir ve karşı tedbir sistemlerine karşı dayanıklıdır.
Uzun Menzilli Füzeler ve GÖKDOĞAN’ın Konumu
Genellikle 100 km ve üzeri menzile sahip füzeler LRAAM (Long-Range Air-to-Air Missile) olarak sınıflandırılır ve AWACS, kargo ve tanker uçakları gibi manevra kabiliyeti düşük, ancak stratejik öneme sahip hedeflere karşı kullanılır. GÖKDOĞAN ise orta menzilli bir hava-hava füzesi olarak dinamik muharebe sahası için geliştirilmiştir.
GÖKDEMİR Hava Savunma Sistemi ve GÖKDOĞAN
ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDEMİR Hava Savunma Sistemi, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerini kara tabanlı platformlardan ateşleyebilme kabiliyetine sahip olacak. Sistemin 8 ila 12 adet füzeyi ateşleme kapasitesi bulunacak.
GÖKTUĞ Projesi ve Entegrasyon Süreci
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan GÖKTUĞ Projesi, Türk Hava Kuvvetleri’nin hava-hava füzesi ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
GÖKTUĞ F-16 PO-III Entegrasyonu ve Düşük Ölçekli İlk Üretim Tedariki Projesi, 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2023) kapsamında sözleşme imza töreni ile başlatıldı.
Proje kapsamında, 25 adet BOZDOĞAN, 25 adet GÖKDOĞAN füzesi ve 14 adet füze lanzeri tedarik edilecek. İlk teslimatların 2025 yılı içinde gerçekleşmesi hedefleniyor.
“Özgür Projesi” ve Yerli Entegrasyon
Özgür Projesi kapsamında geliştirilen Milli Görev ve Uçuş Kontrol Bilgisayarı ile Türkiye’nin SOM, HGK, GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN ve GEZGİN gibi yerli mühimmatları F-16 uçaklarından atılabilir hale gelecek.