Güney Kore’de mahkeme kararıyla görevden alınan Cumhurbaşkanı Yoon, vatana ihanet suçlamasıyla tutuklandı. 3 bin polis tarafından konutu kuşatılan Yoon’un koruma ekibi, karara uzun süre direniş gösterdi.
Güney Kore’de görevdeki bir devlet başkanına yönelik ilk kez yapılan yasal işlem kapsamında, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Çarşamba günü sorgulanmak üzere tutuklandı. Ülkenin Yolsuzlukla Mücadele Ajansı (CIO), Yoon’un müfettişlerle işbirliği yapmayı reddettiğini ve soruşturma sürecine katılmayı kabul etmediğini bildirdi.
Yoon’un tutuklanması, geçen ay ilan ettiği sıkıyönetim kararnamesiyle başlayan ve haftalarca süren siyasi krizin son aşaması olarak değerlendiriliyor. Devlet Başkanı, sıkıyönetim kararıyla ilgili ayaklanmaya liderlik etme gibi ciddi suçlamalarla karşı karşıya. Bu suçlamalar müebbet hapis veya idam cezasını içeriyor.
CIO’ya göre, Yoon Çarşamba günü müfettişlerle işbirliğini reddetti ve gözaltı sürecinde sağlık nedenlerini gerekçe göstererek sorgusunun ertelenmesini talep etti. Avukatları ise aynı gün sorguya katılmayacağını açıkladı. Başkan, görevden alınma süreci ve diğer soruşturmalar nedeniyle müstahkem konutunda saklanıyordu.
CIO, Yoon’u tutuklamak için ay başında girişimde bulundu ancak başkanlık güvenlik biriminin engellemeleri nedeniyle başarısız oldu. Çarşamba günü gerçekleşen tutuklamanın ardından Yoon, bir video mesajında soruşturmaları “yasadışı” olarak nitelendirdi ve “hukukun üstünlüğünün tamamen çöktüğünü” söyledi.
Başkan’ın müttefiklerinden Seok Dong-hyun, Yoon’un avukatlarının yakalama emrine karşı yasal işlem başlattığını belirtti. Mahkeme, Perşembe günü tutuklama kararının yasallığını inceleyecek ve bu süreçte müfettişlerin Yoon’u sorgulaması yasaklanacak.
Yoon’un tutuklanması ülkede büyük yankı uyandırdı. Destekçileri ve karşıtları sokaklara döküldü; göstericiler, Başkanlık yerleşkesi çevresinde protestolar düzenledi. Bazıları “istifa et” ve “zamanın doldu” gibi sloganlar atarken, destekçileri “özgür ROK, yaşasın!” sloganlarıyla Başkan’a destek verdi.
Yoon, 3 Aralık’ta yaptığı bir açıklamada, muhalefet milletvekillerinin “devlet işlerini felce uğrattığını” iddia ederek sıkıyönetim ilan etti. Bu karar, ülkenin otoriter geçmişini hatırlatan tepkilere neden oldu ve halkın yanı sıra Ulusal Meclis’teki milletvekillerinin de eleştirilerine maruz kaldı. Parlamento, Yoon’u görevden alma kararı aldı ve Anayasa Mahkemesi bu kararı öncelikli olarak değerlendireceğini açıkladı.
Yoon’un azil davası Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilirken, Güney Kore’deki siyasi gerilim sürüyor. Mahkemenin vereceği karar, ülkenin siyasi geleceğini şekillendirecek.