Geleneksel savaş uçakları, füzeler ve topçu sistemlerinin uzun süredir kullanıldığı Hindistan-Pakistan geriliminde, bu kez sahneye insansız sistemler çıktı. Mayıs ayında dört gün süren çatışmalar, iki ülkenin bu ölçekte İHA kullandığı ilk doğrudan karşılaşma oldu.

ABD’nin arabuluculuğunda sağlanan ateşkesin ardından çatışmalar sona erdi. Ancak Reuters’ın görüştüğü 15 güvenlik yetkilisi, sektör yöneticisi ve analiste göre, savunma harcamaları geçen yıl 96 milyar doları aşan iki komşu nükleer güç, şimdi insansız sistemler üzerinden yeni bir silahlanma yarışına girmiş durumda.

Drone Federation India’dan Smit Shah, Hindistan’ın yerli drone sanayisine büyük yatırım yapmayı planladığını ve önümüzdeki 12 ila 24 ay içinde bu alana yaklaşık 470 milyon dolar harcayabileceğini belirtti. Bu rakam, Hindistan’ın yaklaşık 4,6 milyar dolarlık acil askeri tedarik fonunu onaylamasından sonra gündeme geldi.

Hindistan ordusunun, bu ek fonun önemli bir kısmını savaş ve keşif amaçlı insansız hava araçlarına ayırması bekleniyor. Bürokratik engellerle bilinen savunma alımlarında bile, hükümetin İHA üreticilerini hızla deneme ve gösterimlere çağırması dikkat çekiyor. Hindistan merkezli ideaForge Technology Başkan Yardımcısı Vishal Saxena da bu süreci doğruluyor.

Pakistan’ın Alternatif Stratejisi: Uçaksavar Yerine Drone

Pakistan Hava Kuvvetleri ise daha fazla İHA temin ederek, yüksek teknolojiye sahip savaş uçaklarını riske atmadan hava gücünü korumayı hedefliyor. Delhi’nin sahip olduğu üç düzine Rafale’e karşılık, Pakistan’ın yalnızca 20 Çin yapımı J-10 savaş uçağı bulunuyor.

Savunma istihbarat şirketi Janes’ten Oishee Majumdar’a göre, Pakistan yerli drone üretim kapasitesini artırmak amacıyla Çin ve Türkiye ile iş birliğini yoğunlaştırıyor. Pakistan Ulusal Havacılık ve Uzay Bilim ve Teknoloji Parkı ile Baykar arasında, YIHA-III insansız hava aracının yerel montajına yönelik bir iş birliği kurulmuş durumda.

Sahada Ne Oldu?

Çatışmaların fitilini, 22 Nisan’da Kaşmir’de çoğu Hindistan vatandaşı olan 26 turistin öldüğü saldırı ateşledi. Hindistan bu saldırının ardında Pakistan destekli teröristleri gösterirken, Pakistan suçlamayı reddetti. 7 Mayıs’ta Hindistan, Pakistan’da “terörist altyapı” olarak tanımladığı hedeflere hava saldırıları düzenledi.

Ertesi gece Pakistan, Hindistan’a yüzlerce İHA gönderdi. Hint yetkililere göre, bu araçların çoğu Bharat Electronics tarafından geliştirilen radar sistemlerine entegre edilmiş Soğuk Savaş dönemi uçaksavar sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi.

Emekli Tuğgeneral Anshuman Narang’a göre, Hindistan’ın bu eski sistemlerle gösterdiği başarı “beklenenin çok ötesinde” oldu.

Hindistan kara kuvvetlerinin uzun yıllardır envanterinde bulunan bu sistemler, esasen görsel nişan alma ve manuel kontrol üzerine kurulmuştur. Ancak Bharat Electronics (BEL) tarafından geliştirilen radar, elektro-optik ve atış kontrol sistemleriyle modernize edilmiştir. BEL tarafından geliştirilen Swathi WLR ve Tactical Control Radar (TCR) gibi radar sistemleri, topçu tespiti ve hedef takibinde kullanılıyor. Sistem İsveç menşeli 40 mm Bofors L70 otomatik uçaksavar topu ve Sovyet tasarımı 23 mm ZU-23-2 ikiz namlulu uçaksavar topunda oluşuyor. Ayrıca sistem gece-gündüz görüş yeteneği, lazer mesafe ölçer ve otomatik hedef takibi özelliklerine sahiptir.

Loitering Mühimmatlar ve Karşı Taktikler

Hindistan, İsrail yapımı HAROP, Polonya üretimi WARMATE ve yerli sistemlerle Pakistan’a yönelik hassas saldırılar düzenledi. Pakistan, HAROP’ları etkisiz hale getirmek için sahte radar sistemleri ve irtifa düşürme taktikleri kullandı. Her iki taraf da İHA kullanımıyla başarı kazandığını iddia ediyor.

KCL’den Walter Ladwig’e göre, bu tür saldırılar liderlere kararlılık gösterisi yapma ve iç kamuoyunu etkileme fırsatı sağlıyor.

Düşük Maliyet, Yüksek Etki

Washington merkezli analist Michael Kugelman, “İHA’lar, ucuz olmalarına rağmen, askeri güç gösterisi açısından oldukça etkili” diyor. NewSpace’den Sameer Joshi’ye göre, Hindistan loitering mühimmat üretimini artırmayı hedefliyor.

ideaForge gibi şirketler de İHA’ları elektronik harp sistemlerine karşı daha dirençli hale getirmek için Ar-Ge yatırımlarını artırıyor. Ancak Hindistan’ın İHA pilleri ve mıknatıslar konusunda Çin’e olan bağımlılığı, tedarik zinciri açısından önemli bir zayıf nokta oluşturuyor.

Shah’a göre, bu bağımlılığı kısa vadede çözmek zor ancak uzun vadede tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi gerekiyor.

Kaynak: Reuters

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here