The New York Times’ın (NYT) haberine göre, İsrail, ABD’nin doğrudan desteğiyle İran’ın nükleer tesislerine saldırı düzenlemeyi ciddi şekilde değerlendirdi. Haberin kamuoyuna sızdırılması ise, bazı yetkililer tarafından “İsrail tarihindeki en tehlikeli sızıntılardan biri” olarak tanımlandı.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, Perşembe günü The Jerusalem Post’a yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun bu bilgileri, kendisine yönelik eleştirilerden korunmak amacıyla sızdırmış olabileceğini öne sürdü. Netanyahu’nun, İran’a karşı yeterince sert davranmadığına ilişkin eleştirilerden kaçınmak için NYT’ye bilgi sızdırdığı iddiaları, İsrail siyasi çevrelerinde tartışma yarattı.

Eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “New York Times’taki sızıntının tamamını okudum. Suriye ve Irak’taki nükleer reaktörleri bombaladığımızda Netanyahu başbakan olmadığı için ne kadar şanslı olduğumuzu düşündüm” ifadelerini kullandı.

The Jerusalem Post, bazı siyasi figürlerin, Netanyahu’nun İran’a karşı söylemde sert durmasına rağmen somut adımlar atmaması yönündeki eleştirilerden korunmak amacıyla bu bilgileri kamuoyuna aktardığını bildirdi.

NYT Haberi Neyi Ortaya Koydu?

NYT’ye göre, 1 Ekim’de İran’ın İsrail’e yaklaşık 200 balistik füzeyle gerçekleştirdiği saldırının ardından, İsrailli savunma yetkilileri Tahran’daki nükleer tesislere yönelik karşılık verme olasılığını değerlendirmeye başladı. Ordu, İran’a saldırı kabiliyetine güven duyarken, bazı üst düzey yetkililer bu fikri teorik olarak destekledi.

Ancak haber, İsrailli yetkililerin, ABD’nin açık onayı olmadan böyle bir operasyonu gerçekleştirmeye sıcak bakmadığını belirtiyor.

Haberde, olası senaryolar arasında ABD-İsrail ortak saldırı planları da yer alıyor. Bu planlar, geniş çaplı bir bombardıman kampanyası ya da İsrail’in daha önce Suriye’de yer altı nükleer tesislerine yönelik uyguladığı hava saldırıları ve özel birlik baskınlarını içeren birleşik harekât biçiminde olabilir.

Yetkililerin, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve yeniden başlamasını bekledikleri ve onu saldırıya katılmaya ikna etmeyi umdukları da belirtiliyor. Öte yandan, Trump yönetimindeki bazı yetkililer, ortak saldırıya karşı çıktı ve ABD’nin savaşa sürüklenmesi olasılığına dikkat çekerek diplomasiye öncelik verilmesini savundu.

Nükleer Tesislere Saldırı Kapasitesi İlk Kez Açıklandı

The Jerusalem Post, İsrail’in, İran’daki Hamaney’e bağlı yer altı nükleer tesislerine saldırı kapasitesini kamuoyuna ilk kez 2 Ocak’ta duyurduğunu hatırlattı. Ancak bu açıklamaya rağmen, İran’daki tesislere saldırı ihtimalinden açıkça söz etmek, İsrailli gazeteciler için halen tabu niteliği taşıyor ve sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalmalarına yol açabiliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here