Alman savunma sanayi devi Rheinmetall, Amerikan savunma şirketi Lockheed Martin ile birlikte, ATACMS veYeni tesisin yılda PAC-3 MSE füzeleri de dahil olmak üzere çok sayıda füze sisteminin Avrupa’da üretileceği büyük ölçekli bir tesis kurmaya hazırlanıyor. Ortaklık, Avrupa’nın artan füze talebini karşılamak ve ABD’deki üretim yetersizliğini telafi etmek amacıyla hayata geçiriliyor.

Rheinmetall CEO’su Armin Papperger, Düsseldorf merkezli şirketin kurulacak ortak girişimde %60 çoğunluk hissesine sahip olacağını ve görüşmelerin ileri aşamada olduğunu belirtti. Her iki şirket, Mayıs ayında füze ve füze sistemlerinin üretim ve dağıtımı için bir Avrupa “Yetkinlik Merkezi” kurulmasını içeren Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı.

Üretim Planı ve Hedeflenen Füzeler

Kurulacak merkezde üretilecek füze türleri şunlardır:

  • ATACMS (300 km menzil)
  • GMLRS / GMLRS-ER (150 km menzil)
  • Hellfire
  • JAGM (Joint Air-to-Ground Missile)
  • PAC-3 MSE (Patriot hava savunma füzesi)

İlk üretimin 12 ila 13 ay içinde başlaması, füze motoru üretiminin 2026’da, tam kapasite füze üretiminin ise 2027’de hayata geçmesi planlanıyor. Son montajlar da Avrupa’da yapılacak.

Yeni tesisin yılda, 600–800 adet ATACMS, 2.500 GMLRS, 5.000 Hellfire, 5.200 JAGM, 250–300 PAC-3 MSE füzesi üretmesi hedefleniyor. Ayrıca yılda 10.000 adede kadar büyük ve küçük roket motoru da üretilebilecek.

Bu kapasitenin, özellikle Ukrayna’nın Patriot sistemlerine yönelik acil ihtiyacı ve Avrupa’daki genel savunma hazırlıkları göz önüne alındığında kısa sürede dolması bekleniyor.

Rheinmetall ve Lockheed Martin, araştırma ve geliştirme çalışmalarını ortaklaşa yürütecek. Fikri mülkiyet haklarının Avrupa’da kalması sağlanacak. Ancak, üretim sürecine ABD’li yüklenici Lockheed Martin’in dahil olması nedeniyle proje, ABD hükümetinin resmi onayına tabi.

Stratejik ve Ekonomik Etki

  • Rheinmetall CEO’su Papperger, bu girişimin 5 milyar avroluk bir satış potansiyeli taşıdığını belirtti.
  • Şirketler, üretim için tedarik zincirlerini oluşturmaya başladı.
  • Münih Güvenlik Konferansı’nda geliştirilen bu fikir doğrultusunda, elektronik bileşen üreticilerine 5 yıllık tedarik sözleşmeleri ve yüksek ön ödemeler öneriliyor.
  • Lockheed Martin’in ATACMS yerine geliştirdiği PrSM sisteminin devreye girmesiyle, mevcut ATACMS üretimi ABD’de askıya alınmış durumda. Bu nedenle, üretim hatlarının Avrupa’ya taşınması planlanıyor.

Papperger’e göre Avrupa ülkeleri, 150 km menzilli GMLRS yerine 300 km menzilli ATACMS’yi, hatta gelecekte 500-600 km menzilli sistemleri tercih ediyor. Bu da Rheinmetall-Lockheed Martin iş birliğini daha da stratejik hale getiriyor.

EK BİLGİ

ATACMS (Army Tactical Missile System), ABD yapımı, karadan karaya atılan balistik füze sistemidir.
Lockheed Martin tarafından geliştirilen bu füze, uzun menzilli, hassas vuruş kabiliyeti ile düşman üsleri, radarlar, hava savunma sistemleri, topçu bataryaları ve komuta merkezlerine karşı kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

ABD, ATACMS üretimini durdurmaya hazırlanıyor çünkü yerine PrSM (Precision Strike Missile) geliyor.
PrSM’nin menzili 500+ km’ye kadar uzanacak ve daha küçük boyutuna rağmen daha fazla füze taşıma olanağı sağlayacak. 2023’ten itibaren ABD tarafından Ukrayna’ya teslim edilen ATACMS füzeleri,Rus hava üsleri, Komuta noktaları, Radar sistemleri gibi hedeflere yönelik uzun menzilli taarruzlar için kullanıldı.

GMLRS, ABD merkezli Lockheed Martin tarafından geliştirilen ve M270 MLRS veya HIMARS sistemlerinden atılabilen yüksek hassasiyetli güdümlü roketlerdir. GPS/INS güdüm sistemi sayesinde, geleneksel roketlere göre çok daha isabetlidir.

Hellfire, ABD yapımı, havadan karaya atılan güdümlü füze sistemidir. “Hellfire” ismi aslında bir kısaltmadır:Helicopter Launched, Fire and Forget (Helikopterden Atılan, Ateşle ve Unut). Ancak zamanla bu füze sadece helikopterlerle değil, İHA’lar, savaş uçakları, kara araçları ve deniz platformları ile de entegre şekilde kullanılmaya başlanmıştır.Hellfire füzesi zamanla çeşitli modellerle geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları, AGM-114K: Lazer güdümlü, zırh delici tandem harp başlığı, AGM-114N: Termobarik başlık, binalar ve sığınaklar için, AGM-114R (Romeo): Çok amaçlı; hem zırhlı hem yapı hedeflerine karşı ve AGM-114L: Milimetre dalga radarı güdümlü (ateşle-unut özelliği)

JAGM, yani Ortak Havadan Karaya Füze, ABD ordusunun AGM-114 Hellfire, AGM-65 Maverick ve AGM-88 füzelerinin yerini alması için geliştirdiği yeni nesil bir güdümlü füzedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here