Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Çelik Kubbe’nin caydırıcı gücü olan SİPER Ürün-1 sisteminin envantere girdiğini duyurdu.
SSB Başkanı Haluk Görgün, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Çelik Kubbe’nin caydırıcı gücü SİPER Ürün-1 Sistemi envantere girdi. Uzun menzil ve yüksek irtifadaki caydırıcı hava savunma gücümüz SİPER Ürün-1 sistemi, şanlı ordumuzun emrinde Gök Vatan’ın kalkanı olacak. SİPER Sistemi, savaş uçağı, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmatlara karşı angajman sağlayabilecek. Daha ileri yeteneklere sahip olacak SİPER Ürün-2 sistemi geliştirme çalışmaları da devam ediyor. Cumhuriyetimizin 101. yılında milletimize armağan olsun.”
ASELSAN, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE iş ortaklığıyla yürütülen SİPER Projesi kapsamında, yüksek irtifa ve uzun menzilde hava soluyan hedeflere, seyir füzelerine ve havadan karaya mühimmatlara karşı etkin bir hava savunma sistemi olarak geliştirilen SİPER Ürün-1, ASELSAN ve Roketsan sorumluluğunda envantere girdi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda başlatılan “SİPER Ürün-1 ve HİSAR Projelerinin Seri Üretim Sözleşmeleri” ise 15 Aralık 2023’te imzalanmıştı.
SİPER Blok 0’ın ilk test atışı Kasım 2021’de yapıldı. SİPER Ürün-1 sistemi ile 100 km’yi aşan mesafedeki hedef, 31 Aralık 2022’de güdümlü test füzesiyle başarıyla vuruldu. Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi için kritik öneme sahip olan SİPER Ürün-2’nin ilk atışlı testi ise 26 Ağustos 2023’te gerçekleştirildi.
SİPER Ürün-2 geliştirme çalışmaları halen devam ediyor. Yapılan testlerde uçuş koşulları altında veri toplanarak, bu verilerin projenin ilerleyen aşamalarında kullanılması amaçlanmaktadır. SİPER Ürün-2 füzesinin tahmini olarak 150 km menzile sahip olması beklenmektedir.
Haluk Görgün, Mart 2022’de bir gazeteye verdiği röportajda, “Hava savunma sistemlerini kendimiz yapıyoruz. S-300, S-400’e ihtiyacımız yok.” demişti.
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, SİPER’in yüksek irtifa ve uzun menzilli bir hava savunma sistemi olacağını belirterek, “SİPER, yüksek irtifa ve uzun menzilli hava savunma sistemimiz olacak. Çalışmaların son aşamasına gelinmiş durumda ve çok yakında TSK envanterine girecek.” ifadelerini kullanmıştı.
SİPER’in Sinop’ta gerçekleştirilen test atışında, arama radarı olarak ASELSAN’ın 450+ kilometre menzilli EİRS Radarı kullanıldı. Angajman radarı olarak ise yine milli imkanlarla geliştirilen ve EİRS gibi AESA tabanlı olan AKR Atış Kontrol Radarı tercih edildi.