Suriye’de uzun süredir iktidarda olan Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bu ayın başında devrilmesinden bu yana, Şam Havaalanı’ndan ilk ticari uçuş gerçekleşti. Çarşamba günü Halep’e inen uçakta, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 43 kişi yer aldı.
Esad yanlısı güçlerin 8 Aralık’ta Şam’daki havaalanını terk etmesi sonrası, güvenlik endişeleri nedeniyle hiçbir uçak iniş ya da kalkış yapamamıştı. Ancak havaalanı, bakım çalışmalarının ardından yeniden hizmete açıldı.
Havaalanı personeli, uçakların üzerine 2011 ayaklanmasının sembolü olan, geçiş yönetimi tarafından da benimsenen üç yıldızlı bayrağı çizdi. Terminaldeki Esad yönetimine ait bayrak ise yeni bayrakla değiştirildi.
Bir havalimanı yetkilisi, uluslararası uçuşların 24 Aralık itibarıyla yeniden başlayacağını duyurdu. Bu gelişme, Suriye’nin geçiş dönemine dair umutları artırırken, komşu Ürdün de Jaber sınır kapısını ticari faaliyetler için yeniden açtı.
Suriye’nin Yeniden Yapılanma Süreci
13 yıl süren çatışma ve acıların ardından, Suriye savaşın yaralarını sarmaya çalışıyor. Yeni iktidar koalisyonunun başındaki Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ), ekonomik kalkınmayı hızlandırmayı ve halkın güvenini kazanmayı hedefliyor. Daha önce terör örgütü olarak tanımlanan HTŞ, söylemini yumuşatarak farklı dini ve etnik grupların haklarını koruyacağına söz verdi.
Şam’daki geçici yönetim, ülkenin geleceğiyle ilgili detaylı açıklamalarda bulunmazken, yeni Başbakan Muhammed El Beşir’in Mart ayına kadar görevde kalacağı belirtildi.
“Özgür ve Adil Seçimler” Çağrısı
Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Geir Pedersen, geçiş sürecinin ardından “özgür ve adil seçimler” yapılması gerektiğini vurguladı. Şam’da HTŞ lideri Ahmed Al-Sharaa ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, insani yardımın acilen sağlanması gerektiğini belirtti.
Pedersen, Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtlerin kontrolündeki bölgeler için siyasi çözüm umutlarının sürdüğünü ifade etti. HTŞ askeri lideri Murhaf Ebu Kasra ise ülkenin yeni yönetimi altında Kürt bölgelerinin bütünleştirileceğini ve Suriye’nin federal bir yapıya dönüşmeyeceğini belirtti.
Muhalif Grupların Yeni Rolü
Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Hadi El Bahra, geçiş hükümetinin mezhepçilikten uzak, kapsayıcı bir yapıya sahip olması gerektiğini söyledi. Türkiye merkezli Koalisyon’un Suriye’ye taşınacağını belirten El Bahra, ifade özgürlüğü ve lojistik konularının öncelikli olduğunu vurguladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise “kapsayıcı ve Suriye liderliğinde bir siyasi süreç” çağrısında bulunarak, terörizmle mücadeleye ve konvansiyonel olmayan silahların yasaklanmasına dikkat çekti.